Увоз нових питања

Ова фунцкија Вам пружа могућност да увезете питања из спољашње текстуалне датотеке, да их поставите помоћу форме, или тако што ћете изабрати одговарајућу датотеку која се већ налази међу датотекама курса.

Напомена о кодним распоредима

Ако Ваша датотека садржи карактере који не припадају ASCII знацима, она мора користити UTF-8 кодни распоред. Можда ћете бити у могућности да изаберете ту опцију или да је пребаците у UTF-8 користећи свој омиљени едитор, или ће можда у http://localhost/moodle/help.php?module=quiz&file=import.html Преглед прогаму из ког се питања извозе постојати опција за тај кодни распоред. Увоз питања базираних на XML формату је аутоматски подржан уколико Ваш Moodle сервер користи PHP 5.

Подржани су бројни формати датотека:

GIFT формат

  GIFT је најсвеобухватнији формат доступан за увоз питања у Moodle из текстуалне датотеке. Дизајниран је тако да буде лак начин за писање питања у форми текстуалне датотеке. GIFT подржава питања типа Вишеструки избор, Тачно-Нетачно, Кратки одговори, Спаривање одговора и Нумеричка питања, као и уметање _____ за питања у формату "реч која недостаје". Различити типови питања могу бити комбиновани унутар једне текстуалне датотеке. Формат, подржава и коментаре редова, називе питања, повратне информације, као и тежинске оцене изражене у процентима. Ево неколико примера:

  Ко је сахрањен у Грантовој гробници?{~Грант ~Џеферсон =нико}
  
  Грант {~је покопан =је сахрањен ~живи} у Грантовој гробници.
  
  Грант је сахрањен у Грантовој гробници.{FALSE}
  
  Ко је сахрањен у Грантовој гробници?{=нико}
  
  Када је Грант рођен?{#1822}
  

  Више информација о "GIFT" формату

Aiken формат

  Aiken формат је врло једноставан начин за креирање питања типа Вишеструки избор јер користи врло јасан, лако читљив формат. Ево примера за овај формат:

  Шта је циљ прве помоћи?
  A. Да сачува живот, спречи даље повређивање, очува здравље
  B. Да пружи медицински третман свакој повређеној односно рањеној особи
  C. Да спречи даље повређивање
  D. Да помогне жртвама које траже помоћ
  ANSWER: A
  

  Више информација "Aiken" формату

Реч која недостаје

  Овај формат подржава само питања вишеструког избора и питања са кратким одговором, зависно од броја одговора. Један одговор генерише питање са кратким одговором, два или више одговора генеришу питања вишеструког избора. Свако питање је одвојено знаком тилда (~), а тачан одговор је обележен знаком једнакости (=). Ево примера за питање вишеструког избора:

  Од тренутка када као деца почнемо да истражујемо своје тело, постајемо студенти {=анатомије и физиологије ~рефлексологије ~биологије ~физике}, и на неки начин остајемо студенти читавог живота.

  Ево примера за питање са кратким одговором:

  Од тренутка када као деца почнемо да истражујемо своје тело постајемо студенти {=анатомије и физиологије}, и у том смислу остајемо студенти читавог живота.

  Више информација о формату "Реч која недостаје"

AON

  Ово је исто као формат "Реч која недостаје", осим што након увоза питања долази до конверзије по четири узастопна питања са кратким одговором у питања са спаривањем одговора.

  Додатно, одговори који се нуде за питања вишестриког избора се насумично прераспоређују приликом увоза.

  Свој назив је овај формат добио по организацији која је спонзорисала развој многих могућности тестова.

Blackboard

  Овај модул може да увезе питања сачувана у Blackboard-овом формату за извоз. Заснован је на XML функцијама које су уграђене у Ваш PHP. Уочите да ова верзија модула не функционише са Blackboard верзијом 6 и новијим.

  Више информација о "Blackboard" формату

Blackboard V6+

  Овај модул може да увезе питања сачувана у Blackboard-овом формату за извоз. Пружа ограничену подршку за Blackboard верзије 6 и 7. Заснован је на XML функцијама које су уграђене у Ваш PHP. Датотеку која извезена из Blackboard-а морате послати у облику zip архиве.

WebCT

Тест Менаџер формат

  Овај модул може да увезе питања сачувана у Тест Менаџер банци тестова. Модул се базира на различитим начинима приступа банци тестова, која је смештена у Microsoft Access бази података. Како ће се банци приступити зависи од тога да ли је Moodle инсталиран на Windows или Linux серверу.

  На Windows серверу Вам је дозвољено да Аccess базу пошаљете, баш као и било коју другу датотеку за увоз.

  На Linux серверу, у оквиру исте мреже морате претходно подесите један Windows рачунар са Тест Менаџер базом и програмом који се зове ODBC Socket Server, и који користи XML за трансфер података ка Moodlе систему који се налази на Linux серверу.

  Пре него што употребите овај модул за увоз молимо Вас да прочитате доњу датотеку за помоћ.

  Више информација о Тест Менаџер формату

Уметнути одговори (Затворена питања)

Learnwise формат

  Овај формат може да увезе питања типа виешструки избор сачувана у Learnwise XML формату.

Examview формат

  Овај формат може да увезе питања из Examview 4 XML датотека. Обратите пажњу да старије верзије Examviewа нису подржане.

Moodle XML формат

  Овај Moodle специфични формат увози питања која су претходно извезена у истом формату. Формат је прецизан и најбоље се може демонстрирати увозом категорије у Moodle XML формату. XML формат, такође, има могућност да увози датотеке са сликама.

Ускоро се може очекивати више формата за увоз, укључујући WebCT, IMS QTI као и све друге формате које буду креирали корисници Moodlа!

Индекс свих датотека помоћи
Прикажи ову помоћ на језику: English